Weektaak

Dit schooljaar zijn wij gestart met een pilot in groep 5/6a met het werken met een weektaak. Het werken met een weektaak betekent dat kinderen opdrachten moeten maken binnen een week. De kinderen krijgen gedurende de week hier tijd voor. Dit vergt het vermogen van het plannen van je opdrachten, zelfstandigheid van de kinderen en je verantwoordelijkheid nemen voor je opdracht.

We zijn eerst gestart met een aantal opdrachten die de leerkracht op het bord schreef. Deze opdrachten kwamen maandag op het bord te staan en de kinderen moesten zelf bijhouden wat ze hadden gemaakt en wat nog moest. Dit begon na een aantal weken goed te lopen, maar het bijhouden was nog niet ideaal voor zowel leerkracht als de kinderen.

We zijn toen gestart met de app: Wunderlist. Met deze app kan je zelf takenlijsten aanmaken. Deze taken op zo’n takenlijst kan je afvinken, zodat ze verdwijnen van je lijst. Dit werkt natuurlijk super motiverend! Het fijne van de app is dat de leerkracht de lijsten met de kinderen deelt. Zo kan de leerkracht de kinderen volgen via de app. Hieronder een foto van het overzicht dat de leerkracht ziet op zijn app.

 

 

Links staan alle kinderen met hun eigen weektaak. Ik heb even de lijst geselecteerd van leerling Ma. Dit is haar weektaak. De leerling kan alleen haar eigen lijst zien, niet die van de andere kinderen.

Er wordt nu gewerkt met een stukje weektaak dat verplicht is voor alle kinderen(deze worden met ster aangetoond) en er zijn opdrachten die per kind verschillen. Deze opdrachten zijn bijvoorbeeld onderdelen die ze nog lastig vinden of juist onderdelen waarin een kind extra uitdaging kan krijgen. Zo hebben alle kinderen tijd om te werken aan zijn/haar eigen doelen.

 

Deze manier van werken stimuleert de zelfstandigheid van de kinderen en oefent ook het vermogen om meerdere opdrachten te plannen. Het is erg leuk om te zien dat kinderen nu bewust keuzes maken tijdens het werken aan de weektaak. Opmerkingen zoals: ‘’Ik ga nu eerst bezig met rekenen, want dat vind ik nog moeilijk.’’ ‘’Ik doe elke dag een stukje zo lukt het prima.’’