Japanse School

De jaarlijkse uitwisseling met groep 8 van de Oudvaart en de leerlingen van de Japanse school Amsterdam is een uniek project. Een traditie die nu al zo’n 30 jaar bestaat en is ontstaan in de tijd dat kinderen van de directie van YKK op Obs de Oudvaart zaten en gingen verhuizen naar de Japanse school in Amsterdam om ze voor te bereiden op de terugkeer naar Japan. Ze wilden contact houden met hun klasgenootjes en nodigden hen uit in Amsterdam om zo kennis te maken met hun onderwijs, leefstijl en cultuur. Een geweldig evenement dat na vele positieve ervaringen is blijven bestaan.

 

Eénmaal per jaar vertrekken leerlingen en teamleden van de Oudvaart naar Amsterdam en éénmaal per jaar komen de Japanse kinderen op bezoek in Sneek. Best wel spannend wanneer je hele andere gerechten voorgeschoteld krijgt en verschillende talen spreekt! Maar deze tweedaagse logeren de kinderen bij elkaar en maken zo kennis met elkaars gewoonten en cultuur.

 

Na twee dagen kletsen en gebaren begrijpen ze elkaar helemaal en lijkt het of ze elkaar al jaren kennen. Ieder jaar weer bijzonder om te zien. De dagen zijn op school volledig gevuld met leuke activiteiten waarbij kennismaking met-, en respect voor verschillen bovenaan staan. Veel leerlingen houden na deze uitwisseling nog lang contact met elkaar. En ondanks het feit dat veel kinderen weer vertrekken naar Japan, sluiten sommigen zelfs vriendschappen voor het leven!